« Snäll kommunikation, finns det? | Main | Internets konstiga stjärnor »

2008-01-23

Är strutrullen stukad 2008?

Läste Dagens Medias artikel om PR-byrån Westanders framgångar, med bonusregn över de anställda. I sig en intressant händelse och troligtvis glädjande för Westanders medarbetare. Vad som dock är mer intressant är att se till kommentar-tråden som följer artikeln. Utöver en person som också trånar efter ett pengaregn, har samtliga fastnat för ett något kufiskt ordval som vd Patrik Westander gör för att förklara bolagets ökade intäkter.

"...konjunkturen är stark och det finns en strutrulle övergång från reklam till pr, kommenterar vd Patrik Westander byråns ökade försäljning."

Patrik Westanders budskap i all ära men ordet strutrulle tar direkt över intresset. Vilket ord! Det signalerar ett sådant självklart medflyt. En affärsmässig känsla av att kombinera Warp-speed i Star Trek med Årtusendefalkens överljusfart i Star Wars. Det går bra nu och det ruskigt bra med andra ord!

Men en titt på Westander-medarbetaren Johanna Looks blogg ger oss en förklaring. Här förklaras att enligt Patrik Westander har chefredaktör Rolf van den Brink misstagit det enkla och banala ordet strukturell med det moderna och fräsiga ordet strutrulle.

Ett ord som inte ens återfinns i Wikipedia. Google ska dock ha en eloge för att automatiskt föreslå att man troligtvis söker ordet strukturell.

Men nu är ordet här och ska användas. Nu när det skapats ett ord så fyllt av framgång gäller det bara att överutnyttja det och framförallt ladda det med det budskap som Rolf van den Brink troligtvis trodde sig höra.

Så några drömrubriker jag hoppas vi får se under året är:
"Strutrulle på Wall Street, Nasdaq +7%"
"Expressen tipsar - så underviker du negativ strutrulle på semestern"

Personligen anser jag att strutrullet 2008 har stukats något av den amerikanska recessionen. Men å andra sidan är det många dagar kvar 2008, så än så länge finns chansen att det blir fullspätta i vinnarhålet och ett år med sällan skådad strutrulle.

Vad är då sensmoralen av detta? Jo, ibland kan man faktiskt glädjas åt harmlösa felcitat även om budskapet försvinner. För att det råder en strukturell övergång från reklam till PR är vida känt och resulterar i få höjda ögonbryn. Men att det är i strutrulle-omfattning, det är en sensation!

Mikael Lindh Hök

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e54fefb0138833

Listed below are links to weblogs that reference Är strutrullen stukad 2008?:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.