« Wegame ytterligare nischad YouTube-klon | Main | Det funkade! »

2008-01-10

Profeternas tid är nu

Den moderna tidens profeter är chefsekonomer, konjunkturbedömare, analytiker och andra figurer som detaljstuderar makro- och mikroekonomi. Just nu har de här bedömarna något av högsäsong – nytt år, världens största ekonomi USA är ganska knackig och Q4-rapporterna börjar dimpa ner inom ett par veckor. För tillfället lyser de positiva kommentarerna med sin frånvaro. Dysterkvistarna regerar. Swedbank och danska Saxo Bank noterar att recessionen är på väg medan Merrill Lynch anser att vi redan är där. Till och med FN befarar en global recession. I Sverige visar bland annat sämre jul- och mellandagshandel att ekonomin är på väg att mattas av.

Tycka vad man vill om dagens profeter, prognosmakare och förståsigpåare, men ett gäng ganska tydliga faktorer talar för att framför allt USA kan drabbas av något av en recession. Sannolikt verkar dock dippen för oss boende i Europeiska ekonomier inte bli fullt så stor som för USA.

Dessa ganska kvalificerade gissningar för 2008 ska bli intressanta att följa upp inom några veckor då storbolagen börjar presentera sina bokslut. I vanlig ordning är det inte hur bolagen presterat under 2007 som är mest intressant. Istället är det hur herrarna Svanberg, Ekholm, Nyberg och Lidén m.fl. väljer att presentera sina utsikter för 2008. Det kommer nog inte att skrivas särskilt många rader om prognoser i rapporterna, men analytiker, förvaltare, konjunkturbedömare och journalister kommer att väga varje ord som att värdet vore lika högt som dagens guldpriser. På tal om råvaror så brukar de vara ett intressant och ganska lukrativt alternativ till aktier i tider av oro. Kanske skulle jag köpa lite spannmål, olja och guld istället för att ödsla tid på vågskålen?

Erik Magni

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e54fdb2b2b8834

Listed below are links to weblogs that reference Profeternas tid är nu:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.