« Det funkade! | Main | MySQL en miljard dollar tidigare »

2008-01-16

Pressat skivbolag

Sommaren 2007 blev det klart att världens fjärde största skivbolag EMI köps upp av riskkapitalbolaget Terra Firma. Riskkapitalbolag är bland annat omtalade för att köpa problemtyngda företag och därefter ta i med hårdhandskarna. Inte sällan drar de igång omfattande personalnedskärningar, allmänna effektiviseringar och annat smart som snabbt ska få bolaget på fötter eller ännu lönsammare. Och snabbt ska det som sagt gå. Inte sällan har riskkapitalbolagen en investeringshorisont på tre till fem år. Därefter väntar en industriell försäljning, så kallad trade sale, eller en börsnotering, så kallad IPO.

I fallet EMI ska det bli intressant att se vad Terra Firma har tänkt sig för åtgärder. Det är sedan tidigare känt att en tredjedel av personalstyrkan ska skäras ned och att marknadsföringskostnaderna kapas. De här åtgärderna är endast kortsiktiga och inte svaret på EMIs och många andra skivbolags problem. Nej, vad skivbolagsjättarna behöver är en rejäl injektion kreativitet.

Jag sitter inte på svaret hur man ska lösa krisen, men jag är övertygad om att EMI inte kommer att sälja fler skivor genom dålig publicitet och strejkande artister. Försök istället att hitta nya, kreativa vägar att distribuera och marknadsföra musiken. Nyskapande marknadsföring behöver vare sig vara dyr eller tidsödande. Det som behövs är en miljö som uppmuntrar kreativitet och skapande; något som riskkapitalbolag inte är särskilt kända för att besitta.

Erik Magni

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e54fe18ef68833

Listed below are links to weblogs that reference Pressat skivbolag:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.