« Banksy | Main | Electronic Arts alternativa affärsmodeller »

2008-01-19

Mer om politisk online-huliganism

Häromdagen postade jag ett inlägg om den märkliga populariteten i den republikanske presidentkandidaten Ron Pauls internetkampanj. Jag har fått många reaktioner, både positiva och negativa och vill därför göra några tillägg och en rättelse.

Först den viktiga rättelsen. Ron Paul har inte anlitat någon som heter Roy Schechter. De ständigt alerte Andreas Ehn på Spotify gjorde i natt en rejäl genomlysning av just det här avsnittet i mitt inlägg och det verkar som att förekomsten av Schechter i Ron Pauls kampanj är en hoax, det vill säga ett påhitt och att källan dessutom är en satirwebbplats. Bortse sålunda från Schechter. Det här friar emellertid inte Ron Paul från spamanklagelsen. Någon eller några bedriver aktivt spamarbete i Ron Pauls kampanj. Det skickas ett stort antal mail med ärenderader som "Ron Paul Wins GOP Debate!", "Iraq Scam Exposed, Ron Paul", "Ron Paul Eliminates The IRS!", "IRS Fears Ron Paul?" och "Ron Paul Exposes Federal Reserve". Varje rubrik följs av en unik teckenkombination såsom "zLoFkhv" för att lura spamfilter. Den mindre intresserade läsaren kanske undrar om det inte hade räckt med tre exempel på dylika spammail, men Ron Pauls anhängare vill inte gärna övertygas om att någonting märkligt pågår och det krävs därför extra tydlighet i det här sammanhanget.

Nu kan man givetvis anföra att det inte behöver vara sanktionerat av Ron Paul själv eller hans kampanjledning. Detta kanske är fanatiska fans som gör det på egen hand. Det kanske är fiender till Ron Paul som vill honom illa. Det sista är det klassiska Tabu-försvaret, ni vet nattklubben där det var så mörkt och rökigt. Tabu-försvaret låter ungefär så här "det är våra fiender som delar ut våra flyers på Stockholms gator och kör runt med bilar med skyltar som gör reklam för vår verksamhet, allt bara för att jävlas!". Det här är givetvis helt otroligt och knappast någonting som ens Ron Pauls stab skulle använda som försvar mot anklagelser om spam. Att det skulle vara anhängare som gör det på egen hand tror jag helt enkelt inte på. Det är för samlat, för mycket och för uthålligt.

Det bör emellertid noteras att Ron Pauls anhängare är mycket ...skall vi säga hängivna. När Wireds Sarah Lai Stirland skrev den första artikeln om att någonting var konstigt med kampanjen, men utan att faktiskt börja räkna användare på MySpace och så vidare, hon skrev bara baserat på spammailen, så blev reaktionerna starka. Sarah Lai Stirland anklagades för att vara betald av Giuliani för att skriva artikeln. Sådana anklagelser spreds i en stor mängd internetforum. Det gjorde dessutom en video på YouTube där det "bevisas" att Stirland varit betald av Giuliani genom att ett fabricerat mail från henne visas upp. Det här fick Wireds redaktör Kevin Poulsen att reagera och i ett briljant blogginlägg jämför han Mac-anhängares fanatism med Ron Paul-anhängarnas. Det är en underhållande och mycket intellektuellt tillfredsställande humoristisk övning.

Ron Pauls supportrar gillar inte när Ron Paul blir kritiserad. Det kan ju tyckas lite beklämmande, men en läsare som vill få en bättre bild av hur den här kampanjen fungerar kan se detta videoklipp när Ron Paul:s fans ger sig på Sean Hannity, Fox News talkshowvärd i programmet Hannity & Colmes. Är vi i USA eller är vi i Rumänien på åttiotalet? Eller är det ett derby mellan AIK och Djurgården som håller på att spåra ur? Sean Hannity skadades inte, men skakades sannolikt.

Fanatismen slutar inte där. För att möta hotet från Mike Huckabees kampanj har Ron Pauls supportrar medvetet försökt störa och sabotera insamlingen av ekonomiskt kampanjstöd. När ett mindre misstag begås i en rösträkning drabbas den ansvarige närmat av personlig förföljelse.

Jag vidhåller att Ron Paul har den mest framgångsrika kampanjen på Internet, men Ron Paul Campaigning skördar också sina offer. Ett av dem är den demokratiska processen. Tyvärr tror jag att vi kommer att se mer av denna politiska online-huliganism. Vilken kandidat vågar vara utan den? Vilket parti slänger aktivt ut individer som ägnar sig åt den? Vilka kandidater fördömer väljare som använder odemokratiska metoder för att vinna fördelar? Ron Paul har möjligt att visa vägen. Både på gott och ont. Politisk online-huliganism är här för att stanna. Alla måste förhålla sig till den.

Mikael Pawlo

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e54fe66f478833

Listed below are links to weblogs that reference Mer om politisk online-huliganism:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.