« Årets tio bästa citat - den svenska listan | Main | En kille vid namn Mark flyttar in på IKEA »

2008-01-08

Har klockorna stannat hos advokaterna?

Efter att ha avverkat den första veckan på det nya året är jag plötsligt osäker på om räkneverket verkligen nått till 2008. Detta då jag vid frukostbordet fick se advokatbyrån Wistrands helsidesannons i Dagens Industri om att de "möter det nya året med fyra nya delägare". Rationalen bakom denna glada nyhet är enligt annonstexten:

Affärsjuridiken är en föränderlig värld. För att svara upp mot den nya tidens krav måste vi ständigt utmana vårt sätt att tänka och föra in nytt blod i organisationen.

Så långt allt väl, men när avbildandet av det nya blodet avslöjar att det rör sig om fyra män i 35-årsåldern är det inte utan man funderar över om klockorna har stannat hos Wistrand. Inte för att jag på något sätt ifrågasätter herrarna Råsberg, Nilsson, Rönnheden och Thunbergs juridiska kompetens - men vart tog alla kompetenta kvinnor och nysvenskar vägen?

Mitt syfte med detta inlägg är inte att hänga ut Wistrand.De är på intet sätt unikt enspåriga i sin bransch eller konsultbranchen i stort. Men deras annons väcker en tanke hos mig: Hur kan det komma sig att det är så lätt att prata om en föränderlig värld och behovet av att tänka i nya banor utan att dessa ord påverkar våra mentala modeller? Är traditionen och dess konventioner så pass starka att de hindrar oss från att komma vidare och på riktigt omfamna förändringarnas tidevarv med dess krav på nytänkande och mångfald? I så fall väljer jag gärna att somna om - väck mig när vi är framme vid 2008!

- Markus Christiansson

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e54fd811928834

Listed below are links to weblogs that reference Har klockorna stannat hos advokaterna?:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Anders Lundkvist

Vänta nu!

Var det inte samma advokatbyrå som SVTs jämställdshetskonsulter besökte? Ett fantastiskt välgjort reportage som ni kan se mer av på
http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=47211&a=527802&lid=puff_527885&lpos=extra_2

Programmet hette "Jobba jämt" och sändes 30 januari 2006.

Har det hänt något sedan dess?

The comments to this entry are closed.