« Mer om politisk online-huliganism | Main | Nördarnas konferens är årets hetaste »

2008-01-22

Electronic Arts alternativa affärsmodeller

Electronic Arts är ett fantastiskt bolag. Bolaget har under de senaste 20 åren fullständigt dominerat den kreativa datorspelsmarknaden. Med spel som Archon och M.U.L.E. skapade EA alternativa världar som förändrade sättet vi ser på datorspel och datorspelande - redan i mitten av åttiotalet. I dag är datorspelen en miljardindustri och EA:s titlar FIFA, NHL och Battlefield är större än de flesta filmer från Hollywood. Nu tar EA nästa steg och möter piratproblemet med en ny affärsmodell.

Det var på Digital Life Design i München som Electronic Arts berättade om sina nya planer. EA har ständigt brottats med ett problem med piratkopiering. Bolaget är sålunda vant vid piratkopiering som fenomen och betraktar det ganska krasst på gott och ont. Det började med att spelen knäcktes och kopierades på C64-plattformen. Sedan kom konsolerna och kopieringen minskade initialt. Det berodde bland annat på att det krävdes större kunskaper för att kunna utnyttja kopierat material och det fanns inte ett lika lättillgängligt operativsystem. Över tiden kom emellertid även dessa spel att kopieras i stor utsträckning. I Sydkorea var problemet så omfattande att försäljningen via återförsäljare helt sattes ur spel. Det pragmatiska bolaget EA provade då en ny strategi. Det gav bort det oerhört populära fotbollsspelet FIFA online, men tog betalt för digitala kläder och vissa andra delar som kunde förstärka eller anpassa spelarna. Detta var för två år sedan och EA har dragit in 24 miljoner USD sedan dess. Det är dubbelt så mycket som bolaget tjänade på försäljning i återförsäljarledet.

Nu tar alltså EA nästa steg och släpper fler spel och på fler marknader. Till detta läggs sociala nätverk som byggs runt spelen. Det EA förlorar på gungorna (spelen) tar man igen på karusellerna. Äntligen ser vi en ny affärsmodell för att ta betalt för upphovsrättsligt skyddat material. Det har varit ett misstag att titta på musikindustrin och filmindustrin för att söka efter nya modeller, när datorspelsvärlden redan löst problemet. Det är bara att ta av sig hatten för EA. Det är modigt att ta det här steget.

Business Week berättar mer om Electronic Arts strategi.

Mikael Pawlo

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e54fec74ba8833

Listed below are links to weblogs that reference Electronic Arts alternativa affärsmodeller:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.