« Trafiksäkerhetspropaganda, ja tack! | Main | Kockbloggen från Gamla Stan »

2007-11-16

Hur går en hobbit? Vi frågar fansen!

I avlägsna Nya Zeeland planerade man för några år sedan att göra film av några gamla böcker av J.R.R. Tolkien. Visst borde "Trilogin om Härskarringen" lämpa sig för vita duken?

Men Tolkien-fantaster världen över fasade när de fick höra om projektet:

”Åh nej, inte igen. Det blir bara ett nytt fiasko som den där 80-talsfilmen! Vi måste stoppa påhittet!"

Tolkien-sällskapen började mobilisera sig och sprida ryktet om hur hemsk filmen skulle bli. Men då fick de se något:

"Men vänta, filmarna där borta i Nya Zeeland har en sajt där de bjuder in till diskussion. De frågar oss i Tolkien-sällskapen om råd. Hur låter en ent? Hur stora fötter har en hobbit? Hur ser orcher ut? Men det vet vi ju!  Vi har diskuterat dessa frågor sedan 1955! Att de tänkte på att fråga oss! Och har ni sett: De ändrar sina skisser utifrån våra kommentarer. Och de lägger ut en filmdagbok på nätet så vi kan följa tillkomsten. Otroligt! De verkar verkligen ta det här uppdraget på allvar. Det här ska jag tala om för alla jag känner!”

Och helt plötsligt hade filmens fiender blivit dess varmaste ambassadörer.

Peter Jackson som regisserade filmerna gjorde två saker som ingen väntade (bortsett från tre bra filmer):

  1. Han kombinerade nätets alla möjligheter (bloggar, forum, wikis, podcasts...) för att nå och tala med en niche-publik som fanns spridd över hela världen
  2. Han var inte rädd för att dela med sig av skisser och idéer; han välkomnade input från de som var intresserade av det han höll på med.

Och här finns en lärdom som företag även utanför underhållningsvärlden borde fundera på: Finns det redan fans? Bjud in dem till samtal och lyssna på dem. Bättre råd och ambassadörer går inte att få.

En epilog: Några år senare försökte Peter Jackson sig på samma strategi när han filmade "King Kong". Filmen hade en sajt där en daglig videodagbok publicerasdes, där skisser över apan visades i olika stadier. Visst fick sajten uppmärksamhet, men inte på långa vägar när lika mycket som Ringen-sajten -- för här fanns inte samma grupp av fantaster att fråga råd av.

- Anders Sjöman
anders.sjoman@springtime.nu

.

Anders_sjman_2 Anders Sjöman är kommunikationskonsult på Springtime med inriktning på strategisk kommunikation. Han är fascinerad över de möjligheter som sociala medier erbjuder företag till verklig och direkt dialog med kunder och medarbetare.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e54f84f60a8833

Listed below are links to weblogs that reference Hur går en hobbit? Vi frågar fansen!:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.