« Med örat mot rälsen | Main | Bolaget som aldrig slutar fascinera »

2007-11-27

Förtroende är fortfarande kung!

Efter att ha tillbringat en dag på Disruptive Media med många intressanta samtal om sociala medier står det utom allt tvivel: Förtroende är fortfarande kung! Tekniken må ha förändrats radikalt de senaste tio åren och givit oss nya spännande kommunikationskanaler så som Facebook, Jaiku och Flickr - men det är fortfarande förtroendet oss människor emellan som påverkar våra tankar och beteenden.

Det finns många olika sätt att förhålla sig till betydelsen av förtroende i diskussioner kring sociala medier. Men under dagens gång var det ändå Alexander Ljung och Eric Wahlforss från Trustmojo som uttryckte det bäst: Förtroende är vår ultimata komplexitetsreducerare. En intressant formulering som får mig att fundera över hur vi människor förhåller oss inför en ny social kontext.

Förr förlitade vi oss på auktoriteter - kyrkan och staten - och av dem utnämnda experter. Idag är vi betydligt mer benägna att lita på andra vanliga människor ("people like me", som Edelman uttrycker det). Därför är det inte konstigt att vi tyr oss till människor vi redan känner (och har ett upparbetat förtroende för) när vi kastar oss ut i vågorna av det sociala mediehavet. Ur denna aspekt är Facebook den optimala inkörsporten till nya medier och ett modernt nätverkstänkande. Vårt förtroende för varandra reducerar den kollektiva ångesten över det okända.

Men förtroendet för andra människor hjälper oss även övervinna andra trösklar. Titta bara på eBay och Amazon som låter oss fatta köpbeslut utifrån andra människors betyg på säljare och böcker. Så enkelt, men ändå så kraftfullt!

Vad har då allt detta för relevans för vanliga företag? Tja, det är väl lite av 10 000 kr frågan. Men varför inte börja med att agera som vanligt folk? Förtjäna ert förtroende genom uppriktighet och transparens! Se till att era produkter, tjänster och åsikter är socialt relevanta - oavsett om det gäller de befintliga eller de som är under utveckling. Bjud in dina mest entusiastiska kunder (aka. promoters) i processen och låt dem vara med att bygga era framgångar!

- Markus Christiansson

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e54f8f4a338833

Listed below are links to weblogs that reference Förtroende är fortfarande kung!:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.