« Kent Asp, Kreml och den långa svansen | Main | En Barack fylld av nätneutralitet »

2007-10-30

Terrorister intar Stureplan

"Vi satt ett gäng på en strand, några mil utanför Tylösand." Roger, Gert och Titti avbryter plötsligt sin radiosändning mitt i en slagdänga från Magnus Uggla. Gasexplosioner har noterats i tunnelbanan. Ett gigantiskt, oidentifierat eldklot har slagit ned i Rosenbad. K-pist-beväpnade personer med täckta ansikten tar sig upp emot Svampen på Stureplan. Regeringsföreträdare uttalar oro för en terror-invasion. Ja, och så fyller Orson Welles klassiska framträdande i radio nästan 70 år.

Wired påminner i dag om att regissören och skådespelaren Orson Welles höll sitt omtalade radioframförande den 30 oktober 1938. Welles byggde sitt anförande eller radioteater om ni vill på en bearbetning av H G Wells klassiska verk Världarnas krig. Framförandet utformades som en nyhetssändning. Med 40 minuters mellanrum förklarades att det som åhörarna följde var en dramatisering av H G Wells verk. Många missade emellertid detta påpekande. Resultatet är känt - det sägs att ett stort antal amerikaner drabbades av panik (den samtida rapporteringen bör möjligtvis tolkas cum grano salis, det är möjligt att paniken inte var riktigt så utbredd som har påståtts).

Liknande rapportering i radion i dag skulle kanske inte få någon att höja på ögonbrynen. Marsianer skrämmer oss inte i någon större utsträckning. Det är lätt att skratta åt de dumma amerikanerna nu med 70 års erfarenhet av radioteater i bagaget. Frågan är emellertid vad som skulle hända om Sveriges populäraste kommersiella morgonprogram Rix Morgonzoo avbröt en låt under sin sändning för att berätta att terrorister intagit Stureplan. Skulle du lugnt fortsätta att lyssna Roger, Gert och Titti?

Var tid har sina rädslor. En modern rädsla kombinerad med ett trovärdigt medium, såsom radio, kan resultera i masshysteri. Det kan vara värt att tänka på när vi betraktar amerikanerna som Orson Welles skrämde upp.

"För har en speleman en enda gång börjat sjunga på en gammal sång e de omöjligt att få honom att sluta."

En del är till och med rädda för trubadurer.

Mikael Pawlo

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e54f2a04568833

Listed below are links to weblogs that reference Terrorister intar Stureplan:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.