« Göran Thorstenson: Alfa influencers | Main | Kräver feminismen piskan? »

2007-02-19

Mod istället för åldersdiskriminering

Min mamma är en mycket populär borgerlig vigselförrättare. Med sin värme, klokhet och poetiska ådra skapar hon minnesvärda cermonier för dem som vill gifta sig borgerligt i vår hemstad. Jag tror att hennes egna erfarenheter av ett långt liv i ned- och uppförsbackar ger den patina och värdighet som gör henne extra efterfrågad.

Men om ett år är det slut. Då fyller hon 75. Då anser Länsstyrelsen att hon är för gammal och drar in hennes bemyndigande.

Detta är - det inser alla som träffar min mamma och alla andra vitala 75+-are - orimligt. Varför finns det då en sådan regel? Jo, för att det finns människor som blir förvirrade när de blir äldre. Sådana exempel finns också i min familj. Människor som inte längre är fullt kapabla att klara det de gjorde tidigare. Men inte kan vi tillåta att det faktum att en del äldre får demens betyda att alla äldre fråntas förtroendeuppdrag och meningsfulla uppgifter.

Jag tror det handlar om att vi är fega. Att vi på ett bekvämt sätt vill slippa säga "nej tack, du klarar inte det här längre" till någon. Det är mänskligt men inte OK. Vi blir nog tvungna att bli litet modiga, att ha civilkurage nog att säga ifrån till dem som inte klarar uppdrag för att låta alla de andra fortsätta. Min mamma och hennes gelikar klarar sig ändå. Men frågan är om vi gör det.

Maria Arnholm
maria.arnholm@springtime.nu

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00e54f0482bf8834

Listed below are links to weblogs that reference Mod istället för åldersdiskriminering:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.