« När tänds skylten? | Main | Göran Thorstenson: Ny bok »

2006-11-28

Göran Thorstenson: Wal-Marts bloggsåpa fortsätter

Man ska inte försöka köpa ambassadörer. Och man ska absolut inte dölja att man gör det - om man nu gör det. Enkelt men uppenbarligen svårt. I varje fall för PR-företaget Edelman. I oktober avslöjades det att bloggen "Wal-Marting across America", där paret Jim och Laura beskrev sin trevliga RV-semester, i själva verket var helt betald av Edelman för att bättra på Wal-Marts rykte. Kritiken på nätet växte snabbt, framförallt mot Edelman, som var med och grundade Womma och som gjort sig ett namn på att ge kunder råd om hur man kan använda bloggosfären. Dick Edelman, med en egen välbesökt blogg, var länge tyst men uttalade så småningom (16 oktober) en slags ursäkt/förklaring.

Men historien slutar inte här. Hans Kullin på Media Culpa har tidigare skrivit om Edelmans fortsatta misstag. Och Womma, som ägnat mycket energi åt att utarbeta etiska regler för branschen, har gett Edelman (som var med och utformade dem...) tre månader på sig att åtgärda det som anses vara flagranta brott mot etiken. Det handlar inte bara om turistbloggen, utan också om andra s k Flogs (Fake Blogs) som t ex Working Families for Wal-Mart (som nu också har fått en egen parodiversion).

Edelman har visserligen vidtagit en del åtgärder, men kritiken på nätet har inte minskat. Vi väntar med spänning på nästa avsnitt i denna såpa.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00d83502aa9b69e2

Listed below are links to weblogs that reference Göran Thorstenson: Wal-Marts bloggsåpa fortsätter:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Lars Göran

Kallas verkligen Richard Edelman för Dick?
Lars Göran

The comments to this entry are closed.