« Starbucks expanderar i Kina | Main | När tänds skylten? »

2006-11-23

Marknaden tror på word-of-mouth

Åtta av tio marknadsföringsspecialister tror att användningen av word-of-mouth kommer att öka de kommande åren. Det visar en Delfistudie som Posten publicerade igår där man intervjuat 150 marknadschefer och rådgivare inom reklam och marknadsföring.

Nio av tio intervjuade tror att individspecifik kommunikation kommer att öka eller öka kraftigt, därför att det är en väg mot smartare och mer effektiv kommunikation. Vilket rimligen hänger ihop med att de allra flesta poängterar att kraven på tydligare koppling mellan marknadsföring och säljresultat blir allt större. Och då måste man också känna kunderna mycket bättre. Att bunta ihop folk på demografiska grunder fungerar allt sämre - det kommer att krävas en helt annan detaljnivå i kunskapen om konsumenterna framöver.

Som en följd av detta spår specialisterna att PR-byråer, varumärkesbyråer och strategikonsulter blir vinnare genom ökat inflytande över företagens marknadsföring, medan reklam-, event- och DM-byråper spås oförändrat eller minskat inflytande.

Samtidigt, i ett annat hörn av landet: reklaminvesteringarna har ökat stadigt de senaste två åren, med typ 8-10 procent per år. Ryktet om reklamens död är med andra ord betydligt överdrivet.

PS Vad betyder ordet "reklam"? Att "ständigt gasta"...;-)

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8342d625553ef00d83462cfbe69e2

Listed below are links to weblogs that reference Marknaden tror på word-of-mouth:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Jonas

Jag har nog aldrig stött på undersökningsresultat, andras eller egna, som pekat på att reklam skulle vara effektivare än WoM. Det är rätt givet att tilltron till en grannes eller väns utsaga är högre än till en öppet sponsrad intervention.

Det är väl därför många av oss reklamare är så måna om att göra enheter som används, i bemärkelsen att målgruppen talar med varandra om den.

Apropå ordet "reklam", jag gissar på att du tänkte på "reclamare" (ropa emot, reklamera). Det är fortfarande en träffande beskrivning av del reklam, tycker jag.

I övrigt, kul med din/er blogg, ser fram emot att läsa den.

The comments to this entry are closed.